Vliegtaks: welke vluchten worden duurder? En wat wordt de actieradius?

November 19, 2021

Vliegtaks: welke vluchten worden duurder? En wat wordt de actieradius?

Nov 19, 2021

Vliegen

Je hebt er wellicht al over gehoord of gelezen: de vliegtaks. Welke vluchten worden duurder? En wordt de actieradius misschien vergroot van 500 km naar 750 km?

De zogenoemde inschepingstaks voor korte vluchten, die de regering eind vorige maand aangekondigd heeft, zal mogelijk gelden voor korte vluchten tot 750 kilometer in plaats van voor vluchten tot 500 kilometer. Ook het bedrag van de nieuwe taks ligt nog niet vast. De regering moet de knoop nog doorhakken. De maatregel zou, volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), 30 miljoen moet opbrengen.

Door de actieradius van 500 km verder uit te breiden, zullen meer vluchten in aanmerking zouden komen voor de nieuwe vliegtaks. Dat schuiven met de grens van 500 naar 750 kilometer heeft te maken met de discussie binnen de meerderheid over het bedrag van de vliegtaks. Vicepremier De Sutter noemde een bedrag van 20 euro, met de bedoeling korte en milieuvervuilende vluchten te ontraden. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleit dan weer voor een lager tarief, waardoor de vliegtaks minder dreigt op te brengen.

500 of 750 kilometer?

In het scenario met een actieradius van 500 kilometer wordt vooral Brussels Airport getroffen, waar er meer korte vluchten vertrekken. Heel wat passagiers vliegen van daaruit naar grotere luchthavens als Amsterdam, Londen of Frankfurt waar ze aansluitend een langeafstandsvlucht nemen.

Als de actieradius wordt uitgebreid naar 750 kilometer komen ook vakantievluchten naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Noord-Italië in het vizier. Dat heeft dan gevolgen voor wie bijvoorbeeld naar Innsbruck vliegt voor een skivakantie of naar Milaan voor een citytrip. Dergelijke vluchten vertrekken ook vanop regionale luchthavens.

Dan is er ook de kwestie van wie hoeveel betaalt: iedereen gelijk voor de wet of toch een hogere taks voor wie in business class vliegt?

Bekijk hieronder voor welke bestemmingen je vliegticket mogelijk duurder wordt:

Bron: vrtnws

Zodra wij over meer informatie beschikken, lees je het op onze blog en op onze social media pagina's: Linkedin | Facebook.

Mocht je vragen hebben, kan je steeds je vertrouwde Business Travel Consultant contacteren.

(Bron: vrtnws)

Vertel ons jouw reisplannen.

Zakelijk, privé, of in groep
Je krijgt steeds een hoogst ervaren expert of team toegewezen.