Reisverslag van een onvergetelijke rondreis in Cuba

Reisverslag van een onvergetelijke rondreis in Cuba

Jan 20, 2022

Reizen

Enkele jaren terug trok één van onze reisexperten door Cuba (periode: januari). Dit uitzonderlijk land stond al lang bovenaan het verlanglijstje. Rum, sigaren en salsa, wat heeft een mens nog meer nodig? In dit blogartikel lees je het reisverslag van deze onvergetelijke trip.

We beginnen onze reis in de hoofdstad Havana. Enkele pleinen zijn prachtig gerenoveerd, zoals de Plaza Vieja, andere delen van de stad tonen de schrijnende gevolgen van de jarenlange boycot. Met gids en cocotaxi snorren we door de metropool die ooit het “het Parijs van de Caraïben” werd genoemd.

De oldtimers vullen het stadsbeeld, bekend van de postkaarten en posters. Het is er fijn vertoeven in Havana. Eten doe je best in een “paladar” (in privé bezit), de prijzen zijn meestal lager en de kwaliteit van het eten beter dan in de “restaurantes” van de staat. Voor een mojito, daiquiri of cuba libre betaal je rond de 2 CUC (=$2) en ze zijn zéér lekker.

We verlaten Havana met de huurwagen en rijden richting Pinar del Rio. De autopista is in niets te vergelijken met onze snelwegen, tenzij misschien de slechte staat ervan. Fietsers, voetgangers, paard en kar en enkele andere wagens delen moeiteloos de weg.

We verblijven in Vinales in hotel Los Jazmines. Het uitzicht is onbeschrijflijk mooi… Vinales zelf is een levendig en kleurrijk stadje (voor onze norm eerder een dorp). Deze regio staat bekend voor z’n vele tabaksplantages, maar je kan er o.a. ook grotten bezoeken waar de gevluchte slaven zich vroeger schuilhielden.

Met pijn in ons hart kijken we een laatste keer naar de mogotes en rijden naar onze volgende bestemming: Cienfuegos. Voor deze rit ben je toch een 6 uur onderweg, zeker als je, net als ons, halt houdt in Playa Larga en het historische Pigs Bay.

In Cienfuegos overnachten we in een prachtige casa particulares. Cienfuegos is eerder een rustig kuststadje met enkele knap gerenoveerde gebouwen en pleintjes.

Dan maar weer verder naar het minder rustige Trinidad. Hier zouden we gerust een week willen blijven. Vele leuke paladars en bars en elke avond een gezellige drukte op de trappen voor de Casa de la Musica. De stranden liggen op 10 minuutjes rijden, dus ideaal om te ontspannen na de vele kilometers die we sinds Havana hebben afgelegd.

Genoeg gerust, op naar onze eindbestemming: Cayo Santa Maria! Maar eerst de Topes de Collantes trotseren en dan nog een tussenstop in Santa Clara. Deze stad speelde een belangrijke rol tijdens de revolutie. We bezoeken het mausoleum van de nationale held Ernesto “Che” Guevara. In de stad zelf zie je nog steeds de kogelgaten in de gevel van hotel Santa Clara. Tijdens het bezoek van “el monumento del tren blindado” voelen we hoe belangrijk deze revolutie moest geweest zijn voor de Cubanen en hoe ze het land nog steeds regeert.

Dan zetten we onze weg verder naar onze strandbestemming. Een aangelegde weg van 60 km lang dwars door zee brengt ons naar hotel Melia Cayo Santa Maria. Daar eindigt ons avontuur door het land van Fidel en Che…

Cuba is een prachtig land dat op dit moment meer door z’n eigen regering geboycot wordt, dan door de Amerikanen. Alle voorzieningen in Cuba zijn vrij basic, ook in de hotels. Naar Cuba ga je niet voor een luxueuze vakantie, maar voor de beleving van een volk.

Plan je ook een reis naar Cuba? Neem dan zeker contact met ons op, we delen graag onze ervaringen met jou, stellen een (rond-)reis samen rekeninghoudend met jouw interesses en reisbudget, en informeren je m.b.t. alle nodige reisformaliteiten. Jouw reis is bij ons in goede handen.

Vertel ons jouw reisplannen.

Zakelijk, privé, of in groep
Je krijgt steeds een hoogst ervaren expert of team toegewezen.