Europees coronacertificaat binnenkort slechts 9 maanden geldig zonder boosterprik

Dec 17, 2021

Corona

Officieel beslist: Europees coronacertificaat binnenkort slechts 9 maanden geldig zonder boosterprik voor reizen binnen de EU.

Wie wil blijven reizen, kan zijn boosterprik beter niet weigeren. Na 4 lange weken van moeilijk overleg is nu op de huidige Europese top de knoop immers doorgehakt en beslist dat het Europese Coronacertificaat (in België ook gekend onder de naam Covid Safety Ticket) voortaan maar 9 maanden i.p.v. 12 geldig blijft voor reizen binnen de EU bij dubbele vaccinatie (of 1 dosis bij J&J).

Aanleiding daarvoor is de massaal oprukkende omikronvariant van het coronavirus. Verschillende landen zoals Italië, Portugal en Griekenland hebben met betrekking tot die nieuwe virusvariant hun inreisregels al verscherpt en eisen nu - minstens tijdelijk - dat ook gevaccineerde EU-onderdanen een recente negatieve PCR-test kunnen voorleggen voor binnenkomst van hun land.

Tijdens het debat op de Europese top vroeg Belgisch Premier De Croo alle collega-landen echter niet in gespreide slagorde regels op te leggen. “Anders wordt het coronacertificaat in gevaar gebracht. Het document is precies bedoeld om op een veilige manier reizen binnen de EU mogelijk te maken, op basis van reisvoorwaarden die in alle landen dezelfde zijn. Als elk land het weer apart gaat doen, zijn we veel verder van huis. We moeten inzetten op dezelfde aanpak in heel Europa.”.

Die gemeenschappelijke aanpak komt er nu alvast met het gelijkschakelen van de geldigheidsduur van het EU coronacertificaat voor reizen binnen de EU op basis van vaccinatie, nl. 9 maanden na de dubbele dosis (1 dosis bij J&J). Met andere woorden: een boosterprik wordt verplicht voor EU-burgers die testvrij met hun coronapas willen blijven reizen in de Europese Unie. De maatregel gaat in op 1 februari 2022. EU onderdanen die om één of andere reden na die 9 maanden geen boosterprik kunnen voorleggen, kunnen andere EU landen vanaf 1 februari alleen nog binnen met het negatieve testresultaat van een officiële PCR-test van maximaal 48u oud.

(Bron: Travel Express Benelux)

Vertel ons jouw reisplannen.

Zakelijk, privé, of in groep
Je krijgt steeds een hoogst ervaren expert of team toegewezen.