Connecting flights: hoe zorg je voor een vlotte reiservaring?

Connecting flights: hoe zorg je voor een vlotte reiservaring?

Sep 27, 2023

Good to know

Connecting flights of aansluitende vluchten kunnen voor stress zorgen, je maakt je sowieso zorgen of je je volgende vlucht zal halen of niet. Uiteraard moet je voldoende tijd voorzien tussen de vluchten, en dus zekerde ‘minimum connecting time’ respecteren. Maar waar kan je nog meer op letten? Onze ervaren Travel Consultants delen hun tips.

Soorten connecting flights

Aansluitende vluchten kunnen we onderverdelen in twee types: de connecting flights zoals voorgesteld door de luchtvaartmaatschappijen enerzijds, en de vluchten of route die zelf door de reiziger worden samengesteld anderzijds. Maar waar ligt nu precies het verschil?

Wanneer je je hele trip in één enkel ticket boekt, dragen de airlines de verantwoordelijkheid voor de gehele reis. Tot op je eindbestemming dus. Dat wil zeggen dat de luchtvaartmaatschappij achterliggend ervoor zorgt dat alles voor jou geregeld wordt. Naargelang je bestemming, worden de instapkaarten (boarding passes) uitgegeven, en is het mogelijk dat de ingecheckte bagage automatisch doorloopt tot op de eindbestemming. En bij vertragingen of annuleringen wordt er dadelijk een oplossing voor je gezocht ,mocht je je initieel geboekte connectie niet meer halen.

Boek je al je (aansluitende) vluchten in aparte tickets, omdat dit bijvoorbeeld goedkoper is, dan heb je bovengenoemde voordelen niet. Je bent dan genoodzaakt bij elke tussenvlucht je bagage op te halen, opnieuw in te checken, de veiligheidscontrole te doorlopen, enz. Dit neemt dus heel wat tijd in beslag! En stel dat je eerste vlucht vertraagd of geannuleerd is waardoor je je aansluiting mist, dan is geen van beide airlines hiervoor verantwoordelijk: aparte airlines betekent aparte contracten. Je zal waarschijnlijk een nieuwticket moeten kopen om op je eindbestemming te geraken… Bijkomende kosten dus.

Je leest het, het is aanzienlijk veiliger en makkelijker voor de reiziger wanneer je aansluitingen in één ticket laat boeken door onze Travel Consultants.

Waar moet je op letten als je aansluitende vluchten boekt?

Hou zeker de ‘minimum connecting time’ (MCT) in de gaten. Dit is de minimaal benodigde en officieel vastgelegde tijd die je nodig hebt om in een luchthaven over te stappen van de ene op de andere vlucht. Let wel, deze MCT geldt alleen voor aansluitende vluchten die op één ticket zijn uitgeschreven. Als je aparte tickets boekt, moet je dus (veel) meer ‘connecting time’ voorzien.

Daarnaast is het ook aangeraden om rekening te houden met het seizoen en de periode waarin je reist. Is het slecht weer op je tussenstop of eindbestemming, dan is de kans bestaande dat je vertraging zal hebben of dat je vlucht gecanceld wordt. Of als je in een vakantieperiode reist, is het mogelijks drukker dan normaal op de luchthaven.

Eens geland, hoe begeef ik me naar mijn aansluitendevlucht?

Zodra je van het vliegtuig stapt, kijk je onmiddellijk uit naar het symbool voor connecting flight of connections. Hier wordt vaak nog een onderscheid gemaakt tussen domestic flights en international flights. Let dus goed op!

Op de informatieschermen in de luchthaven kan je alvast je aansluitende vlucht terugvinden, alsook van welke terminal en/of gate deze zal vertrekken. Je volgt de aanwijzingen in de luchthaven.

Hele grote luchthavens zorgen ervoor dat er voldoende personeel aanwezig is om connecting passengers zo goed mogelijk te begeleiden naar hun volgende vlucht.

Wat als je je aansluitende vlucht mist?

Als niet alles verloopt zoals gepland en je mist je aansluitende vlucht, begeef je dan naar de desk van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Zij zoeken een gepaste oplossing om je zo snel mogelijk op eindbestemming te krijgen. Meestal wordt je op de eerstvolgende vertrekkende vlucht geplaatst. Mocht er bij de oorspronkelijk geboekte luchtvaartmaatschappij geen plaats meer zijn, gaan zij te rade bij een andere airline binnen dezelfde alliantie, naar codeshare alternatieven, of soms zelf naar vluchten van concurrenten.

Mocht je - in het slechtste geval - niet meer dezelfde dag kunnen doorvliegen, zorgt de luchtvaartmaatschappij ervoor dat je ergens kan overnachten, en krijg je bovendien ook vouchers met eetwaarde.

Bovenstaande voordelen gelden niet als je je aansluitende vluchten in aparte tickets hebt geboekt. De kans is groot dat je dan als ‘no show’ wordt aangeduid en de rest van je ticket (of route) voor de vuilbak is. Je krijgt ook geen enkele compensatie.

Vertel ons jouw reisplannen.

Zakelijk, privé, of in groep
Je krijgt steeds een hoogst ervaren expert of team toegewezen.